Category Sabah & Sarawak

Jom try roti Kahwin Kayu Arang di Sarawak!

Kalau korang bercuti ke Sarawak atau lebih tepat lagi berkunjung ke bandar Sarikei, jangan lupa untuk singgah mencuba hidangan popular di kalangan penduduk tempatan dan pelancong luar iaitu “roti kahwin” yang dibakar menggunakan arang kayu. Bagi mencuba sendiri keenakan roti bakar… Continue Reading →

Laluan masuk dibuka, semua rakyat Malaysia boleh ke Sabah

Baca story ni mesti korang jadi super excited kan? Well dah boleh travel ke Sabah!  Okay jom baca elok-elok dan hadam betul-betul.  Sabah membenarkan kemasukan ke negeri itu menerusi semua laluan yang berkuat kuasa hari ini. Kebenaran itu sah untuk… Continue Reading →

Dah try naik keretapi antik di Sabah?

Bagi kita di Semenanjung, keretapi ini mungkin agak asing dan tidak begitu diketahui berbanding penduduk setempat. Keretapi ke Tenom, Sabah ini bukan saja penuh nostalgia tapi juga antik dan dalam kelasnya tersendiri. Ini adalah perkongsian seorang pengguna Fcebook, Miki Lai… Continue Reading →

Menara Chimney Sejarah Tersembunyi di Labuan

Ada tak time PKP ini teringin rasa-rasa nak pergi tempat bersejarah di Labuan. Simpang dulu angan-angan tu tapi hari ini Budak Kaca Mata akan berkongsi dengan korang satu tempat bersejarah di sana. Tempat ni jarang diketahui oleh orang ramai walaupun… Continue Reading →

Unik! Sebuah Rumah Namun Milik Malaysia & Indonesia

Ada satu rumah ini bagi Dang Sari sangat unik, bukan sebab rekaannya yang serba mewah atau berteknologi ataupun mempunyai kesenian pada rumahnya. Tidak korang! Tetapi hanya sebuah rumah kayu biasa sahaja namun didirikan di sempadan dua negara iaitu, Indonesia dan… Continue Reading →

© 2020 Raja Cuti — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑