Category Pantai Timur

Another Hidden Gems – Bayu Lestari Resort, Mersing`

Perkongsian tempat percutian dari netizen dan boleh la tempat ni dimasukkan dalam bucketlist hihihi

Port menyengat di Pulau Tioman untuk makan, ini tempatnya

Kalau korang bercuti ke Pulau Tioman bersama ahli keluarga dan rakan-rakan, jangan risau soal makan dan minum, sampai terfikir nak bawa bekalan maggi atau makanan segera lain. Ini kerana di Pulau Tioman terdapat banyak tempat makanan halal yang menghidangkan pelbagai… Continue Reading →

Port terbaik di Kelantan korang patut cuba

Meskipun ramai yang sering mengaitkan makanan orang Kelantan yang sukakan manis, namun sebenarnya negeri Cik Siti Wan Kembang ini ibarat syurga makanan yang tak kurang lazatnya. Kalau korang melancong ke Kelantan atau ada yang baru nak kelik kampung selepas berbulan-bulan lamanya… Continue Reading →

Nak jalan ke Kelantan? Jangan lupa try lokan bakar!

Siapa yang merancang ke Kelantan pada musim cuti sekolah ni, korang jangan lupa untuk jalan-jalan cari makan ke Pasar Terapung Kampung Pulau Suri, Tumpat. Kalau dah sampai situ, korang wajib cuba pekena menu ‘Lokan Bakar Cheese’ dia yang memang popular di kalangan… Continue Reading →

Lawanya Starbucks Teluk Cempedak Ni, Gojes Tema Dia ‘Glass House’

Siapa dekat sini penggemar kopi Starbucks dan sukakan pemandangan pantai yang sangat mempesonakan dengan kebiruan air laut? Jika korang sukakan kedua-dua pakej ni, rasanya korang dah boleh kot rancang road trip dengan kawan-kawan atau keluarga ke Kuantan, Pahang kerana di sana terdapat sebuah kafe Starbucks… Continue Reading →

Dah try makan roti canai ular?

Jika korang bercuti atau jalan-jalan ke Kota Bharu, Kelantan dan ingin merasai hidangan sarapan istimewa yang agak ‘rare’ serta luar biasa, korang boleh cuba menikmati ‘Roti Canai Ular’! Selalunya roti canai ditebar dengan bentuk empat segi atau bulat, namun di… Continue Reading →

Rindu nak candat sotong? Jom ke Ganu!

Perhatian kepada kaki pancing dan kaki candat sotong!! Korang dah boleh kembali ke laut perairan Terengganu yang sememangnya terkenal sebagai destinasi mencandat sotong di kalangan penggemar aktiviti tersebut. Malah, Kerajaan Negeri Terengganu juga telah menyediakan prosedur operasi standard (SOP) lengkap… Continue Reading →

Jom merasa jadi orang kampung dengan bercuti di Teganu!

Bukan semua antara kita bertuah dibesarkan di kampung yang indah dikelilingi sawah padi terbentang luas. Siapa yang tak jatuh cinta dengan pemandangan sawah padi menghijau dan berwarna kuning keemasan apabila sudah masak, ditambah pula dengan panorama bukit-bukau yang sangat mendamaikan mata sesiapa… Continue Reading →

Bercuti dengan bajet kecil? Jom ke Pulau Perhentian!

Kalau korang teringin bercuti dekat pulau, korang boleh pergi dekat sini, Pulau Perhentian, dekat Terengganu je.   Bajet kecil sikit berbanding pulau lain, tapi view dia memang nais gila.  Dekat sini dia ada Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil. Pulau… Continue Reading →

Suka diving? Jom ke Pulau Tenggol!

Bagi peminat snorkeling, korang boleh try pergi di di Pulau Tenggol Dungun. Sebab dekat sini korang boleh melihat berbagai hidupan laut dan coral lembut termasuk nudibranch dan clownfish. Tapi kena pilih timing betul-betul sebab Pulau Tenggol ditutup semasa musim tengkujuh iaitu… Continue Reading →

« Older posts

© 2020 Raja Cuti — Powered by WordPress

Theme by Anders NorenUp ↑