Haluu gaisss! Macam mana dengan hari minggu korang? Well spend bersama yang terchenta ke idokk?! Hopefully ye lahhh 😊 

DD eksaited untuk entri #YukkJenjalan kali ni hehe Sebabnya sekali lagii kitaorg ber-werkcation di Ipoh! Ofcoz DD and the geng setelkan kerja dulu kat TF Vaue-Mart Kuala Kangsar tu dulu. Kitaorg gerak around 12pm pastu isi perut dulu (Tu wajib!) dan dalam kul 4 petang baru sampai kat Kuala Kangsar. Dari awal lagi, plan kitaorg 2 jam jer kat sini untuk shoot video dan gambar! Giler kan! 

Syukur alhamdulillah, eventho byk benda nak kena shoot, kitaorg manage utk siapkan everything within 2 hours as we plan! Pukul 6petang terus gerak ke Xscape Tambun, Ipoh. 

Perjalanan mengambil masa 45 minit nak ke Xscape Tambun dan kereta pun time tu tak banyak sgt so syukur sgt, perjalanan kali ini pun dipermudahkan! Yeayy! 

A picture containing outdoor, ground, tree, buildingDescription automatically generated

Sampai je sana kat Xscape Tambun, kitaorg terus check in dan dapat bilik Standard Family Room untuk 4 orang. Ofcoz kena sesi #OOTD dulu yer hahaha 

Bilik ni ada 2 katil queen tau. So senang la kalau korg datang dgn family tu. Takdelah korang berkelahii lak nak tido mana kan kihkih

A picture containing wall, indoor, bed, ceilingDescription automatically generated
A picture containing indoor, wall, bed, ceilingDescription automatically generated
A picture containing text, indoor, wall, roomDescription automatically generated

Malam tu bila semua dah siap mandi dan rehat, perut pula dah buat laguu minta makanan. So kita pun keluar mencari makanan dan masing-masing nak makan seafood! Moh ler kita gerak hehe 

A picture containing outdoor, nightDescription automatically generated
A picture containing outdoor, nightDescription automatically generated

Ni view bila malam di Xscape Tambun! Bersinar-sinar hehe Kat sini vibe dia tenang dan rasa nyaman je. Kalau korg nakkan tempat percutian yang penuh dgn kehijauan pokok dan bukit serta jauh dari kesibukan kota, sinilah tempat korg! 

Kitaorg makan malam kat Tomyam Batu Enam! Datang sini around 8 something and ramai! Makanan seafood la katakana! Siapa je yang tak suka kannn hihi

A picture containing text, outdoor, tree, roadDescription automatically generated

Kedai ni terang giler! Betul-betul memanggil sesiapa yang lalu kat area situ hehe Kalau tak nmpk, sah la korg rabun teruks uhukksss Kedai ni berdepan dgn KFC dan Petronas Tambun. 

Kitaorg order Tomyam Campur, Kailan Ikan Masin, Ayam Paprik. Menu ni kitaorg amik untuk 2 orang makan! Pastu 4 set KERANG BAKAQ dan 1 set udang goreng tepung!! #cravingbetul! Ada jugak kerabu megi dan nasi air. 

Total kitaorg makan around RM100++. Berbaloi la korg datang sini pun. Tapi sepanjang kitaorg berada kat sini dan makan tu, orang yang datang mmg ramai! Tapi yelah DD pun tak terkejut sbb makanan kat sini pun boleh tahan sedap. 

Balik je bilik tu, sempat lagi kitaorg main monopoly yer gaisss! DD macam biasa la masih kalah! Loser betul hmm sadis! Hahaha 

A picture containing calendarDescription automatically generated

Jam pun dah berdetik 12malam, masing-masing pun penat dan tidur! Rehat bagi tambah tenaga untuk buat aktiviti pada pagi esoknya.

Pagi tu masing-masing bangun awal dan bersiap untuk aktiviti Limestone Hill Climbing, Cave Adventure & Flying Fox. 

Yukk kita mula dengan briefing dulu. Utk aktiviti ini, ranjer kita ialah abam ik. #helokkkk opss! 

A group of people standing in a gardenDescription automatically generated with medium confidence
A picture containing tree, outdoor, plant, dirtDescription automatically generated

Aktiviti kita yang pertama ialah Limestone Hill Climbing! Hat nii masuk-masuk je DD dah ternganga jap la! Dulu-dulu pun iols tak pernah try wall climbing, tetiba dah kena panjat-panjat HAHAHAHHA #nasibbadan ler

A picture containing tree, outdoor, person, woodDescription automatically generated
A group of people in a forestDescription automatically generated with medium confidence
A group of people posing for a photo in a caveDescription automatically generated with medium confidence
A group of people in a forestDescription automatically generated with medium confidence

Penat wehhh! Nasib la DD ni kecik, jadi kira mcm senang la sikit nak naik bukit tu tapii bab memanjat dan turun tu adalah fail sikit. Lagi2 part kaki. Asyiknya nak tergelincir jekk! Arghhh geram je hahahaha 

Next aktiviti, kita masuk explore cave pulakkk! Dalam cave ni dia ada mini waterfall yer gaiss! Masa abam ik tu bagitahu ada mini waterfall, ingtkan mcm waterfall tu kat luar cave. Rupanya silap! HAHAHAHAH acah2 kalau waterfall tu kat luar cave, boleh ler snap gambar kejap haaa cmtuu. 

A picture containing caveDescription automatically generated
A picture containing text, outdoor, mountainDescription automatically generated
A picture containing clothing, headdress, person, helmetDescription automatically generated
A group of people posing for a picture in a caveDescription automatically generated with medium confidence

Bila dah sampai hujung tu, kitaorg berhenti kejap! Nampakk muka masing-masing dah baraii hahaha Tapi tetap have fun yer gais #wajib! Untuk adventure cave ni, jalan masuk dan keluar tempat yang sama tau. Masa awal masuk je air dia paras dada sebab iols ni comeyy ngatt hahhaa 

Dah nak sampai tengah tu, air dia cetek je dan ada part tu, kena hati-hati sebab banyak batu. Macam kitaorg pun takt ahu beribu kali asyik duk tergeliat je kaki haa dek kena batu hahaha Dah ngadu sakit lol 

Dan aktiviti yang terakhir ialah Flying Fox!! 

Kat flying fox ni masing-masing dapat main 3 kali. Ohh sebelum ada yang tanya tinggi ke tak? Ni DD bagitahu dulu yang flying fox ni tak tinggi pun. Just sorg kena standby kat bawah untuk snap gambar or amik video la yer. 

And it’s a wrap!!!!! Habis dah 3 aktiviti untuk pagi ini. Best! Sekali sekala buat aktiviti macam ni okay je, dari asyik duduk je kat opis tu besarkan apa yang patut hihihi Next time boleh buat lagiii! 

Kitaorg start aktiviti lebih kurang dalam pukul 8 lebih dan habis around 11.30am macam tu. Berbaloii la! Nahh! Pas ni korang pula cuba okay? DD pun time ni dah ready balik KL utk sakit kaki, tangan dan penat huhuhu 

A person riding a bikeDescription automatically generated with medium confidence

Kat sini pun ada sediakan basikal tau.. So boleh la petang-petang tu naik basikal dgn famili dekat kawasan ni 😊 

Ada buaian jugak!
A picture containing tree, grass, outdoor, houseDescription automatically generated
A person on a trampolineDescription automatically generated with medium confidence

Dan trampoline! So jangan segan-segan untuk try everything kat sini! Jacuzzi pun ada Cuma kitaorg tak sempat nak pergi je! Rasa cm rugi lak hahaha 

Before check out ofcoz la ada time untuk sesi #OOTD gais! Bukan selalu dapat jenjalan ni 😊 

A group of women posing for a photoDescription automatically generated with medium confidence
A picture containing person, outdoor, grass, groundDescription automatically generated

Dan berakhir la werk trip ke Ipoh untuk bulan Januari tahun 2021 ini! Agaknya DD and the geng kemana pulak lepas ni? Stay tunedddd okayyy! 

Oh sebelum DD tutup entri Yukk Jenjalan ni, DD nak ingtkan kepada semuaaaaaaa! Kita masih dalam musim #covid19 yer jadi pls pls stay safe okay! Jangan lupa untuk pakai mask sentiasa, bawa sanitizer, cuci tangan dengan kerap dan jaga jarak fizikal anda denga orang lain! #KitaJagaKita